Så kollar och kontrollerar du att Musslor är levande
Musslor är goda att äta och väldigt nyttiga, de passar perfekt som en förrätt med ett glas vitt vin och ett gott bröd. Musslor kan dock vara ganska farliga om de tillagas döda och det är det vi ska gå igenom i denna utbildning. Vi ska visa dig hur du lätt kollar upp och kontrollerar att musslorna är levande och kan användas vid tillagningen.
Kontrollera Musslorna innan tillagning
Innan du tillagar maten kontrollerar du alla Musslorna och det gör du genom att knacka på Musslan vars skal är öppna – om skalet stängs är Musslan levande och kan användas men om skalet inte stängs bör den slängas. Om några av Musslorna har trasiga skal bör dessa också kastas och inte användas vid tillagningen.
Musslor bör inte bli lättkokta utan temperaturen inne i Musslorna bör vara 90 grader i minst 90 sek. Detta bör du göra så att alla bakterier och toxiner dör innan det är dags att äta Musslorna.
Kontrollera Musslorna efter tillagning
När du har tillagat klart Musslorna bör du alltid slänga de Musslor vars skal inte har öppnats – dessa var troligtvis döda innan tillagningen och bör därmed inte ätas.
Symptom på förgiftning av Musslor
Skulle du bli förgiftad av en Mussla kommer dina symptomer bla vara att du får diarré, mår illa, spyr och får ont i magen. Vissa av dessa symptomer kan uppstå ca 30 minuter till flera timmar efter att du har ätit musslan. Problemen kan pågå i flera dagar efter förgiftningen. Kontakta närmaste sjukrådgivning eller vårdcentral för att få hjälp och/eller rådgivning med förgiftningen. Kontakta även din kommun och informera om vart du fått musslorna ifrån så att de kan göra en undersökning och se till att detta inte händer igen.
Musslor är väldigt goda och mycket nyttiga men du bör vara försiktig när du tillagar dem så att inte kvällen förstörs.
Denna utbildning är skriven av:
Daniel Pires på GratisUtbildning.se redaktionen som även skriver i många andra bloggar och hemsidor.
Referens: http://www.slv.se/sv/grupp1/Risker-med-mat/Musslor/
Lämna en kommentar