Pastéis de Nata – Portugisisk dessert
Jag har testat göra en av Portugals mest kända och traditionella desserter ”Pastéis de Nata”. Jag måste säga att den blev riktigt god och passade perfekt till kaffe fikat.
Ingredienser
- Smördeg (jag använde mig av köpt och färdig smördeg)
- 60 g vetemjöl
- 5 dl mjölk
- skal från en citron
- 1 kanelstång
- 0,5 kg socker
- 2,5 dl vatten
- 6 äggulor
- 10-14 Muffins ugnsformar
Så gör du Pastéis de Nata
- Blanda 60 g mjöl i en kastrull med ca 1 dl av mjölken tills blandningen blir slät och utan klumpar.
- I en annan kastrull häller du in resten av mjölken tillsammans med en kanelstång och citronskalet från citronen. Rör om till det börjar koka.
- Flytta bort kastrullen från spisen och ta bort kanelstången och citronskalen. Häll sakta in mjölken i den första kastrullen medan du rör om snabbt med en träslev. Ta kastrullen med fyllningen till spisen och sätt på medeltemperatur medan du hela tiden rör om. Fortsätt tills det börjar koka och ta bort kastrullen från spisen.
- I en annan kastrull häller du in vattnet tillsammans sockret och under omrörning låter du det kocka i exakt 3 minuter och tar bort kastrullen från spisen.
- Häll i sockervattnet i den andra kastrullen sakta medan du snabbt rör om.
- Sätt ugnen på 200 grader och ta fram 10-14 muffins ugnsformar och lägg dem på en plåt.
- Kavla ut smördegen till en rektangel och rulla ihop så att du får en ormliknande smördeg med ca 2,5 cm i diameter.
- Skär smördegen i ca 1,5 cm breda bitar och lägg in dem i varsin muffins ugnsform.
- Med dina fingrar trycker du ut degen så att den täcker botten och kanter av formen och sticker ut någon millimeter över kanten.
- Ta fram kastrullen med fyllningen som nu bör vara sval och vispa ner de 6 äggulorna. Hämta en sil och sila ner allt i en skål så att inga klumpar finns i fyllningen.
- Häll in fyllningen sakta i ugnsformarna tills det nästan når kanten. Se till att inget av fyllningen hamnar på den övre smördegskanten. Använd kanske en tratt för bättre precision.
- Ta försiktigt ugnsplåten med ugnsformarna in i mitten av ugnen. Se till att ugnen är mycket varm och är på minst 200 grader. Låt dem vara i ugnen i ca 15-20 minuter eller tills fyllningen är gyllenbrun eller lätt bränd. Med en kniv tar du sakta bort bakelserna från muffins ugnsformarna.
Så, nu har du gjort en av de mest traditionella Portugisiska bakelserna som är supergoda att äta med ett gott kaffe. Var dock försiktig – det kan lätt bli 2 eller 3st när du satt tänderna i en Pastéis de Nata.
Denna utbildning är skriven av:
Daniel Pires på GratisUtbildning.se redaktionen som även skriver i många andra bloggar och hemsidor.
Lämna en kommentar