Vad är och hur räknar man ut BMI – Body Mass Index?

Annonsering

BMI-skalan

BMI-skalan

BMI-skalan beräknar relationen mellan vikt och längd enligt kroppsvikt i kilogram dividerat med kroppslängden i kvadrat.

Vikt / kroppslängd i kvadraet = BMI

ex. för någon som väger 75kg och är 1,85m lång blir uträkningen som nedan:

75kg / 1,85m x 1,85m = BMI ca 22

BMI står för Body Mass Index och kan även kallas för kroppsmasseindex. För en person med en viss längd så ökar BMI-indexet linjärt med persons kroppsvikt och det betyder att ju mer kroppsvikten ökar desto högre BMI-värde får man. Diagramet till vänster visar hur BMI-skalan ser ut och du kan se hur BMI-värdet förändras med vikten.

WHO – World Health Organization har satt olika gränsvärden för vad som ska räknas som övervikt och normalvikt på en vuxen människa med en normal muskelmassa. Dock ska dessa BMI-värdet tas med en nypa salt då det inte tar hänsyn till den högre muskelmassan hos elitidrottare och bodybuildare. BMI tar inte heller utformat för kvinnliga värden. Dock kan WHOs olika gränsvärden vara ett bra riktmärke för alla som vill veta om de är normalviktiga eller börjar bli överviktig. Muskelmassan består till stor del av vatten, har en högre densitet än fett och väger därmed mer än fett. Detta innebär att en bodybuildare kan ha ett högt BMI-värde men behöver för den skullen inte vara överviktig i verkligheten.

BMI gränsvärden enligt WHO
Undervikt: BMI under 18,5
Normal vikt: BMI 18,5 – 24,9
Övervikt: BMI 25 – 29,9
Fetma grad 1: BMI 30 – 34,9
Fetma grad 2: BMI 35 – 39,9
Fetma grad 2: BMI mer än 40

WHO har definierat att en person är sjuklig övervikt vid BMI mer än 35 med följdsjukdomar eller BMI mer än 40 oavsett följdsjukdomar.

Om Daniel (77 Articles)
Jag har alltid varit intresserad av många olika saker men mitt största intresse måste nog vara ekonomi, elektronik och hälsa. Jag startade GratisUtbildning.se i mitten av 2013 som en sida där alla kan dela med sig och läsa gratis utbildningar. Jag kommer att arbeta hårt med att skriva bra utbildningar, recept samt hjälpa andra att skriva åt oss.

Lämna en kommentar

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


Genom att du fortsätter använda denna hemsida tillåter du användandet av cookies på denna hemsida. mer information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close