Recept på Baklava

Annonsering

Baklava

Baklava

Baklava är en söt bakelse som har sitt ursprung från Armenien och Osmanska riket. Idag är efterrätten väldigt vanlig i mellanöstern och balkanhalvön men den finns även att köpa i diverse konditorier och livsmedelsbutiker här i Sverige. För ett tag sedan testade jag en Baklava och jag måste säga att jag älskade den söta smaken tillsammans med alla nötsmakerna och den krackliga filodegen.

Så jag slog till och bestämde mig för att baka baklava hemma och resultatet ser du på bilden bredvid. Jag lade kanske på lite för mycket mald pistagenötter så ta bara någon nypa per fyrkant Baklava.

Jag använde mig av en mellanstor form som gav ca 20 st Baklava. Till denna Baklava valde jag att använda valnötter och pistagenötter men du kan självklart använda andra nötter som ex. valnötter istället.

Förberedelse tar ca 30 minuter till 90 minuter
Tillagning tar ca 60 till 120 minuter

Ingredienser

  • 400 g yufkadeg eller filoblad
  • 175 g smält smör
  • 2 msk Solrosolja
  • 300 g grovhackad valnöt
  • 200 g grovhackad pistagenöt
  • 2 msk mald kanel
  • 0,5 msk mald nejlika
  • 0,3 dl strösocker
  • rivet skal av en citron
  • Flytande honung

Så tillagar du Baklava

  1. Mixra ihop valnötter, pistagenötter (spara en handfull för garnering), sockret, rivet skal från citronen, kanlen och nejlikorna till en jämn röra.
  2. Smält smöret i en kastrull och tillsätt solrosoljan.
  3. Ta fram en medelstor långpanna och pensla med smöret.
  4. Sätt ugnen på 175 grader.
  5. Lägg 2-3 filoblad i botten av långpannan och pensla med smör.
  6. Nu kan du göra lite som du vill, ex. lägger du nu ett jämt lager av nötröran och lägger på ett filoblad. Pensla med smör, lägg på ett filoblad igen och så pensla igen och lägg på ett filoblad och pensla igen. Lägg på ett till lager av nötröra och lägg på filoblad med samma procedur som förut med 3-5 blad på varandra.
  7. Se till att pensla rikligt med smör på toppen.
  8. Nu skär du små rektangulära eller fyrkantiga bitar innan du lägger in den i ugnen. Det kan vara enklare att skära i baklavan om du först lägger in pannan i kylskåpet i ca 60 minuter.
  9. Grädda Baklavan i ugnen i ca 40 minuter eller tills den är gyllenbrun.
  10. När Baklavan är bakad öser du rikligt med flytande honung över Baklavan och mellan bitarna. Låt Baklavan svalna en aning för att dra åt sig honungen.
  11. Finhacka/mixtra de resterande pistagenötterna som vi sparat tidigare och mal ner dem fint. Pudra över Baklavan som en garnering.
  12. Nu är Baklavan färdig att äta så det är bara att hugga i och njuta.

Denna utbildning är skriven av:
Daniel Pires på GratisUtbildning.se redaktionen som även skriver i många andra bloggar och hemsidor.

Om Daniel (77 Articles)
Jag har alltid varit intresserad av många olika saker men mitt största intresse måste nog vara ekonomi, elektronik och hälsa. Jag startade GratisUtbildning.se i mitten av 2013 som en sida där alla kan dela med sig och läsa gratis utbildningar. Jag kommer att arbeta hårt med att skriva bra utbildningar, recept samt hjälpa andra att skriva åt oss.

Lämna en kommentar

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


Genom att du fortsätter använda denna hemsida tillåter du användandet av cookies på denna hemsida. mer information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close