Nyttig och god sötpotatis med näringsvärde
Sötpotatis är trots namnet inte relaterat till deb vanliga potatisen utan är en ört av typen vindeväxt. Sötpotatis ser dock ganska lik ut en vanlig potatis förutom att de är större, avlånga och finns i många olika färger. Sötpotatis har också en mycket sötare smak än vanlig potatis. Det bästa med sötpotatisen är dock dess enormt nyttiga egenskaper.
Den innehåller en stor mängd C-vitamin och faktum är att en normalstor sötpotatis räcker för att du ska få i dig en stor del av det rekommenderade intaget av C-vitamin. C-vitamin är en viktig vitamin för bland annat huden och förutom den antioxiderade effekten som förhindrar fria radikalers skadliga inverkan är det nödvändigt för bildandet av kollagen. Kollagen är det som håller huden frisk och spänstig och på grund av detta anser många att ett högt intag av C-vitamin ger dig mindre rynkor.
Sötpotatis innehåller också karotenoider, t.o.m. nästan lika mycket som i vanliga morötter och framförallt mycket betakaroten. Betakaroten är väldigt nyttigt för kroppen då det omvandlas till A-vitamin och många undersökningar har visat att äter du mycket betakaroten från frukt och grönsaker kan det vara förebyggande mot sjukdomar som cancer och hjärtsjukdomar.
Tycker du inte om morötter kan Sötpotatis vara det perfekta alternativet för dig, du får i dig ungefär lika mycket Betakaroten till en sötare smak.
Näringsvärde för sötpotatis (per 100g)
Kalorier (Kcal): ca 86 Kcal
Protein: 1,57g
Kolhydrater: 20,12g (varav 4,18g socker)
Fett: 0,05g
Kolestrol: 0mg
Fiber: 3g
Natrium: 55mg
Kalium: 337mg
Historia
Idag växer sötpotatisen inte vilt utan odlas runtom i världen i tropiska och varma tempererade områden. Då sötpotatisen kräver mycket vatten för att växla odlas den för det mesta i områden rikt på vatten. Troligen uppstod sötpotatisen i Sydamerika drygt 5000 år sedan och introducerades sedan i Spanien under kolonialiseringen av Amerika där den t.o.m. började odlas tidigare än potatisen. Under 1200-talet spred sig sötpotatisen till Plynesien och nådde även Australien och Nya Zeeland. När kapten James Cook nådde Nordön på Nya Zeeland 1769 var odlingen av sötpotatisen redan utbredd och 1694 startade de första odlingarna i Kina.
Tillagning
Sötpotatisen kan tillagas på ungefär samma sätt som vanlig potatis. Du kan ungsbaka den med skalet på och sedan gröpa ur innehållet eller skala bort skalet – servera den sedan till en fin och saftig grillad köttbit, smaskens. Den kan även kokas, stekas eller använda den som potatismos (eller ska vi kalla det för sötmos?) på precis samma sätt som vanlig potatis. Se till att skala sötpotatisen innan tillagning förutom när du ungsbakar den, då ska skalet vara kvar.
Recept på sötpotatis i klyftor (sötklyftor)
Du kan även göra klyftor av sötpotatisen genom att skala av sötpotatisen och skär den i klyftor på längden.
Värm ugnen till 190 grader C.
Lägg ett bakplåtspapper på en ugnsplåt och rada upp klyftorna av sötpotatisen.
Täck klyftorna med olivolja, strö över flingsalt eller vanlig salt och en ordentlig dos svartpeppar (helst från kvarn).
Ställ in ugnsplåten i ugnen i ca 45 minuter. Se till att vända på klyftorna då och då så att de inte fastnar och blir brända.
Ta ut och servera som vanlig klyftpotatis till en god hamburgare, grillad fiskbit eller grillad kycklingklubba osv.
Supergott och Supernyttigt!
Denna utbildning är skriven av:
Daniel Pires på GratisUtbildning.se administrationen som även skriver i många andra bloggar och hemsidor.
Lämna en kommentar