Hur du väljer rätt Grill i sommar

Annonsering

När sommartiderna börjar närma sig är det dags att börja ta ut grillen och officiellt starta grillsommaren. För många av oss kanske grillen börjar bli lite för gammal eller är inte tillräckligt stor för att räcka till hela familjen så då är det dags att börja planera ett köp av en ny bättre grill. Det är detta denna utbildning ska försöka hjälpa dig med, vi ska hjälpa dig hitta den grill som passar dig bäst och vi kommer att informera om vilka olika typer av grillar som finns där ute.

Vi kommer att gå igenom 6 olika grillar och vad de har för fördelar och nackdelar, men kom ihåg det är du som ska ta beslutet så tänk på vad du vill ha ut av grillen innan du bestämmer dig.

Kolgrill
Den traditionella grillen är självklart kolgrillen, den kommer i alla möjligt former – stor, liten, kompakt eller som en tunna. Enkel att sköta – lägg i lite kol, blöt på med tändvätska och tänd med en tändsticka. Nu är det nästan klart, det gäller bara att vänta tills det brunnit klart och att kolen börjar glöda. Kolgrillen är även en av de billigaste grillarna och ger den traditionella grillkänslan med all rök och os.

Just röken och osen kan dock ses som en av nackdelarna med en kolgrill. Även problemet med att hålla rätt och jämn temperatur är ett av problemen med kolgrillen.

Gasolgrill
Med gasolgrillen slipper du jobbet med att hålla på med den svarta kolen som kan smutsa ner dina kläder och händer. Grillningen blir mycket enklare då det blir en jämnare temperatur och även miljövänligare då det inte osar lika mycket rök så som kolgrillen gör. Då du inte längre behöver köpa kol blir varje grilltillfälle billigare – du köper en gasoltank som håller ganska länge och behöver inte ha en massa kolsäckar i skjulet.

Gasolgrillen är dock dyrare att köpa, större, tyngre och det krävs mycket mer för att underhålla den. Det blir kanske inte heller lika bra grillkänsla med gasolgrillen – just därför att det inte blir lika mycket rök och os. Många hävdar också att den unika smaken från en kolgrill försvinner när man använder en gasolgrill.

Trenden idag är att fler och fler går över till gasolgrillen istället för kolgrillen.

Kombigrill
Som tur är finns det idag s.k. kombigrillar där du kan grilla med kol eller använda gasol i samma grill och du får därmed nytta av alla för- och nackdelar som både kolgrillen och gasolgrillen ger. Har du alltså svårt att bestämma dig om du ska ta en kolgrill eller gasolgrill, då bör du nog satsa på en kombigrill – 2 i 1, enkelt eller hur?

Elgrill
På vissa områden kan det vara förbjudet att elda och grilla och då kan du inte längre använda något av de alternativ som vi har gått igenom tidigare. Då kan en elgrill vara ett alternativ, den går på el och röken och oset blir minimalt – ungefär samma som när du grillar en stek hemma på stekhällen.

Nackdelen är väl att man förlorar den där riktiga grillkänslan med just röken, vilket även brukar ge den där extra grillsmaken till maten. Maten blir godare än att laga det hemma på stekhällen men inte lika mycket grillkänsla och grillsmak som med kolgrillen och gasolgrillen. Men som sakt detta kanske är det enda alternativet som gäller när eldningsförbud råder eller när vädret inte tillåter normal grillning.

Pelargrill
Som namnet tyder är en pelargrill gjord som en pelare som går upp från marken till den v-formade grillen längst upp. Fördelen med denna grill är att den ganska lätt att flytta, enkel och smidig men ändå stabil. Designen med pelargrillen gör att det är enkelt att tömma askan längst ned i pelaren.

En pelargrill är egentligen en normal kolgrill men med en annan smart design och därmed har den samma nackdelar som kolgrillen.

Engångsgrill
Sist och kanske minst är engångsgrillen som har räddat många snabba och oplanerade grillningar. Engångsgrillen har en väldigt enkel konstruktion – den är stor som en ungsplåt och i den ligger kolen med ett grillnät ovanför kolen och där ligger även ett tändpapper som är med för att enkelt kunna få igång elden. Engångsgrillen är billig och extremt lätt att ta med sig, du använder den en gång och slänger sedan hela förpackningen.

Nackdelen är dock att det är väldigt lite kol som finns i förpackningen och det räcker sällan till större grillningar, men självklart räcker det gott och väl till 1-2 personer. De flesta engångsgrillar jag har köpt har haft lite för dåliga tändpapper så jag rekommenderar att du alltid har med dig extra tändvätska för att hjälpa få igång elden. Då den är byggd som en ungsplåt är det väldigt viktigt att du hittar en jämn yta på marken så att den inte råkar välta över – det kan vara lite jobbigt att försöka lyfta upp glödheta kolbitar från marken.

Ett alternativ till engångsgrillen är självklart de mer kompakta kolgrillarna som de flesta butikerna har börjat sälja mer och mer. Den har fördelarna av den normala kolgrillen och är ändå tillräckligt lätt att ta med sig på stranden.

Nu har vi gått igenom de 6 vanligaste grillarna och jag hoppas att du har fått lite nyttig information om vilken grill som kan passa dig bäst. Väg för- och nackdelar och välj den som du tycker passar dig bäst.

Har du ändå svårt att välja? Ja, gör då som våra förfäder gjorde – hitta ett ställe med barmark och lägg stenar i en cirkel, leta fram torr ved och lite torra kvistar och löv. Tänd på och vänta till glöden kommer fram och så är det bara att grilla och njuta av en äkta grillning. Det enda du behöver köpa till detta alternativ är tändstickor – billigt eller hur? Om du skulle välja detta sista alternativ bör du först kolla upp om inte eldningsförbud gäller och för guds skull se till att inget brännbart (som inte ska eldas såklart) ligger i närheten av brasan och se även till att du har minst en hink med vatten om faran skulle vara framme.

Ha en riktigt het och solig grillsommar och lycka till med köpet av din nya grill!

Denna utbildning är skriven av:
Daniel Pires på GratisUtbildning.se administrationen som även skriver i många andra bloggar och hemsidor.

Om Daniel (77 Articles)
Jag har alltid varit intresserad av många olika saker men mitt största intresse måste nog vara ekonomi, elektronik och hälsa. Jag startade GratisUtbildning.se i mitten av 2013 som en sida där alla kan dela med sig och läsa gratis utbildningar. Jag kommer att arbeta hårt med att skriva bra utbildningar, recept samt hjälpa andra att skriva åt oss.

Lämna en kommentar

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


Genom att du fortsätter använda denna hemsida tillåter du användandet av cookies på denna hemsida. mer information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close