Äppelpaj med havregryn
Äppelpaj är något som jag verkligen älskar att äta och det passar perfekt med glass eller vaniljsås. Ett problem är dock att vetemjöl är inte särskilt bra för oss diabetiker eller för oss som vill gå ner i vikt. Därför har jag testat mig fram till ett recept som innehåller mer havregryn än vetemjöl i förhoppningen att göra en lite nyttigare paj. Denna paj är självklart inte någon viktminsknings paj utan den är bara lite nyttigare då den innehåller ganska mycket fiberrik havregryn som förhoppningsvis tar ut det dåliga i vetemjölen.
Havregrynet gör också att pajen blir lite frasigare än vanligt och enligt mig förhöjer smakupplevelsen.
Ingredienser till fyllningen
- 2 tsk vatten
- 2 msk socker
- 1 kanelstång
- 3st stora äpplen
Ingredienser till pajdegen
- 150 g smör
- 2 dl fiberrik havregryn
- 1,5 dl vetemjöl
- 1 dl socker
Så gör du äppelpajen
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Vi börjar med fyllningen, skalar äpplena och klyver dem i smala klyftor. Värm vattnet, sockret och kanelstången i en kastrull och tillsätt äpplena. Låt koka i ca 2 minuter och låt sedan svalna en aning
- Skär smöret i små kuber och lägg i en skål.
- Tillsätt resten av ingredienserna till pajdegen och nyp ihop allt med dina fingrar tills det blir en deg. Tillsätt mer vetemjöl vid behov.
- Lägg in äppelklyftorna i en pajform så att de fyller hela botten jämt. Häll i vätskan över äpplena men se till att ta bort kanelstången först.
- Nyp tag i pajdegen och ta små bitar som du fyller på över äpplena tills de nästan täcker alla äpplena.
- Lägg in pajformen i mitten av ugnen och låt den grädda i ca 25 minuter eller tills pajen är gyllenbrun.
- Servera med en god vaniljglass eller vaniljsås och njut.
Denna utbildning är skriven av:
Daniel Pires på GratisUtbildning.se redaktionen som även skriver i många andra bloggar och hemsidor.
Lämna en kommentar